Makale
Anayasa Mahkemesi’nden ne çıkar, seçimler ilk turda biter mi?
Seçimlerle ilgili düzenlemede bir iki maddede pürüz olduÄŸu, bu durumda kısmi iptal kararı çıkması durumunda YSK’nın ilke kararlarıyla bu boÅŸluÄŸun doldurulacağı söyleniyor.
Seçimlerin etkileyecek çapta bir karar çıkmadığı taktirde YSK’nın seçimleri iptal etmesi beklenmiyor. Ä°ptal kararının bir kaosa neden olacağı savunuluyor.
Peki Anayasa Mahkemesi bazı düzenlemeleri iptal edip, yeni düzenleme yapılması için 6 ay ya da 1 yıl gibi bir süre tanıyabilir mi, bu durum seçimlerin ertelenmesini getirir mi? Hukukçular daha önceki kararlara atıf yaparak süre tanınmasının seçimlerin ertelenmesine gerekçe olamayacağını savunuyorlar.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı çıkmadan yapılacak her deÄŸerlendirme eksik olur. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ya yeni bir tartışma baÅŸlatacak ya da seçimler iptal edilir mi beklentisinin sona ermesine yol açacak.
EN ÖNEMLİ GÖSTERGE EKONOMİ
Bir yandan da seçimlerle ilgili anket yapan kamuoyu araÅŸtırma kuruluÅŸlarının yöneticileri ile konuÅŸuyorum. “Anayasa Mahkemesi’ne deÄŸil, dolara bakın”diyorlar.
Merkez Bankası BaÅŸkanı Murat Çetinkaya ile Londra’da yatırımcılarla görüşen Ekonomiden Sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek’in temaslarının perde arkasına baktım. “Güven tesis edilmesinin göstergesi piyasalara yansıdı. Yatırımcılar ikna edilmeseydi, kur düşmezdi” denildi. Aksi olsaydı biz kurdaki artışı konuÅŸuyor olurduk. Küçük para giriÅŸlerinin baÅŸladığı, çıkışların durduÄŸu gözleniyor. Zaten ÅžimÅŸek de twitter hesabından görüşmelerin çok olumlu geçtiÄŸini, yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin devam ettiÄŸini söyledi. ÅžimÅŸek yatırımcılara verdikleri mesajı, “Politika setimizi güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenme süreci baÅŸladı. Enflasyon ve cari açıkla mücadele en önemli öncelik. Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız” ÅŸeklinde sıraladı.
Bundan sonraki süreci çok dikkatli yönetmek gerekiyor. Çünkü 2018 yılı ocak ayından bu yana ekonomi, seçmen eÄŸilimlerinde en önemli gösterge olmayı sürdürüyor. Dolar 5 TL’nin üzerine çıksa, 5.20 ya da 5. 30 olsa biz bugün neyi konuÅŸurduk, 4.50’nin altına düştü neyi konuÅŸuyoruz? Buna bile bakmak yeter.
Kamuoyu araÅŸtırma kuruluÅŸu yöneticileri, “Hâlâ tek risk ekonomi” diye uyarmayı ihmal etmiyor.
SEÇİMLER NEREYE GİDİYOR?
Bu arada kamuoyu araştırma kuruluşlarının yöneticileriyle seçimlere ilişkin değerlendirmelerini konuşuyorum. Başlıklar halinde şöyle sıralayabilirim.
- Partilerin cumhurbaÅŸkanı adayı çıkarması nedeniyle seçimlere katılım yüksek olacak. 16 Nisan’daki gibi yüzde 85.5’lik bir katılım oranı bekleniyor.
- Yüzde 15’lik kararsız oranı aynı zamanda sandığa gitmeyeceklerin oranına denk geliyor. EÄŸer yüzde 15’in üzerinde bir kararsız oranı ortaya çıkarsa, hangi aday onu yanına çekebilirse yararlı olur. Seçmen daha çok, ittifak içinde yer deÄŸiÅŸtirir. CHP seçmeni ErdoÄŸan’a oy vermiyor. Meral AkÅŸener’e oy verecek olan Muharrem Ä°nce’ye dönüyor.
- Seçim kampanyaları en fazla yüzde 2-3’lük bir seçmeninin kararını deÄŸiÅŸtiriyor. Kampanyalar daha çok kendi seçmenini motive ediyor. Sadakatini güçlendiriyor, moralini yükseltiyor.
- Milletvekili listeleri lokalde kendini gösteriyor. Milletvekili dağılımında etkili oluyor. Ama Türkiye ortalamasına yansıması güçlü değil.
Bunca deÄŸerlendirmeden sonra sonuca
gel dediÄŸinizi duyar gibiyim.
Onu da aktaracağım.
- Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
açık ara bir farkla sonuçlanmayacak.
- Referandumda olduğu gibi heyecanlı
bir yarış olacak.
- İttifak sistemi olduğu sürece bundan sonraki seçimlerde de kıran kırana bir yarış yaşanacak.
Seçimlere 24 gün kala ibre ErdoÄŸan’ın
ilk turda seçileceği yönünde.
Henüz yorum yapılmamış.